En vecka fri från våld 2023

Under vecka 47 varje år uppmärksammas arbetet mot mäns våld mot kvinnor – våld i nära relation. Det kan i många fall vara en känslig fråga att adressera men i Emmaboda kommun arbetar man aktivt för att skapa förändring. I programmet under veckan finns det ett flertal aktiviteter och möjligheter att lära sig mer om hur våld kan yttra sig och vad det finns för stöd och hjälp att få för den som är utsatt, barn, förövare och anhörig. Det finns aktiviteter som är lokala och andra som är länsövergripande.

Det kommer under veckan att läggas upp ett antal filmer kring våld i nära relation och vad det finns för stöd, hjälp och råd att få inom Emmaboda kommun och från externa aktörer.

Och du.. glöm inte att bära något orange den 25 november för att visa att du stöder arbetet mot mäns våld mot kvinnor!

MÅNDAG 20/11

*Första filmen: Vad är våldspyramiden, fältarna berättar.

* För kommunanställda: Barnkonventionens dag – Utbilda dig i barnkonventionen genom Västra Götalands regionen. Anmälan sker efter överenskommelse med din chef.

Här anmäler du dig till utbildningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

*För alla! Kl. 11.00-12.00 Brottsofferjouren: Digital föreläsning – När hemmet inte känns tryggt. Föranmälan:

Här anmäler du dig till Digital föreläsning – När hemmet inte känns tryggt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Black Line

TISDAG 21/11

Andra filmen del 1 & 2: vad man kan få för stöd och hjälp som utsatt från socialtjänsten? Ett samtal i fyra delar mellan behandlare Lena och folkhälsosamordnare Louise.

Del 1: Folkhälsosamordnare Louise och behandlare Lena berättar om var du hittar information om den hjälp du kan få och var du hittar socialtjänstens vuxenenhet i Emmaboda.

Del 2: Louise och Lena fortsätter samtalet och berättar om vad som händer när du kommer till socialtjänstens vuxenenhet.

Black Line

Onsdag 22/11

*Andra filmen del 3 & 4 : vad man kan få för stöd och hjälp som utsatt från socialtjänsten? Ett samtal i fyra delar mellan behandlare Lena och folkhälsosamordnare Louise. (publiceras tisdagkväll)

I del 3 samtalar Louise och Lena om vem det är som kan få stöd och om det kostar något.

I del 4 samtalar Louise och Lena om man kan vara anonym när man kontaktar socialtjänstens vuxenenhet och hur mycket bevis det krävs för att göra en anmälan om man tror att någon är utsatt för våld i nära relation.

*Kl 10.00 kommer Lena och Maj-Lis, behandlare vid Vuxen-enheten i Emmaboda till Familjecentralen för att prata tecken på våld i nära relation. De kommer även att berätta vilken hjälp det finns att få till såväl barn, våldsutsatt, förövare och anhörig. Aktiviteten vänder sig till vuxen med barn 0-12 månader. Anmälan till helene.poulsen@emmaboda.se eller via sms: 0702-59 91 32 eller via telefon: måndag, onsdag, fredag 8-8.30: 010-35312 51.

Black Line

Torsdag 23/11

*Tredje filmen: Vilket stöd finns det för mig som ung om jag upplever våld i hemmet? Samtal mellan socialsekreterare Elin och folkhälsosamordnare Louise

 

*För alla! Kl. 16.45-19.00 Föreläsning med Atilla Yoldas – machokultur, psykisk ohälsa och relationer.

Mer information och anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Black Line

Fredag 24/11

*Fjärde filmen: Hur kan våld yttra sig vid demens?

Johanna och Pernilla berättar om hur de arbetar i demensteamet och tipsar om var man kan hitta mer information.

För alla! Kl.12.00-13.00 Brottsofferjouren: Digital seminarium – När man inte längre kan leva sitt liv. Föranmälan:

Här anmäler du dig till Digital föreläsning – När hemmet inte känns tryggt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Black Line

Lördag 25/11

För alla! Kl. 14.00- 16.00 Föreläsning i Kalmarsalen med Peter Rung – Machokultur, våld och civilkurage Arrangör Kvinno och ungdomsjouren i Kalmar, Äkta kärlek. Kostnadsfri men föranmäl gärna till: aktakarlek@kjkalmar.se

Black Line

Unga som befinner sig i en relation utsätts även de för våld. Ungefär var fjärde ungdom berättar att de har eller har blivit utsatta för våld i en relation. Så många som 84 % av föräldrar uppger att de har liten eller ingen kunskap om våld i unga relationer. Det kan vi förändra. Gå in på https://ungarelationer.se/ Länk till annan webbplats. och lär dig mer.

Varför just färgen orange? Och vad har 25 november för betydelse?

Den 25 november är den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Historien bakom 25 november och Orange day

Det specifika datumet valdes för att hedra systrarna Mirabal från dominikanska republiken. de lönnmördades och blev folkhjältar för sitt okuvliga motstånd mot landets forne diktator, sexualförbrytaren och massmördaren Rafael Trujillo. FN och flera andra aktörer försökte påverka diktatorn att skona systrarna, som vid upprepade tillfällen fängslades och torterades. han gick med på det, men beslutade i hemlighet att lönnmörda dem. de mördades den 25 november 1960, bara några månader innan Trujillo själv mördades. En våg av hämnd och våld mot de inblandade i mordet på Trujillo svepte över landet och systrarna Mirabal blev symboler för folkets motstånd. det dröjde till 1996 innan systrarna Mirabal erkändes som martyrer och deras namn publicerades i skolböckerna. Idag är huset där systrarna växte upp ett museum och världen över protesterar människor mot våld mot kvinnor den 25 november.

År 2008 startade FNs dåvarande generalsekreterare FN-kampanjen Unite To End Violence Against Women för att stödja civilsamhället och det globala initiativet 16 Days Of Activism Against Gender-Based Violence. 16 days startar varje år den 25 november på internationella dagen mot våld mot kvinnor och avslutas den 10 december på internationella dagen för mänskliga rättigheter.