Ukrainaprojekt uppskattat av deltagarna

Fast care

Projektet ”Fast Care – Kom in” startade den 1 oktober 2023 och avslutades den 31 mars i år. Europeiska Socialfonden (ESF) finansierade projektet med Växjö kommun som huvudprojektägare.

Medverkande i projektet var samtliga kommuner i Kronobergs län och Emmaboda och Nybro i Kalmar län. Emmaboda var delprojektägare genom Möjligheternas Hus AB med Eric Bredman som delprojektledare. Målgruppen för projektet var personer över 18 år som anlänt till Sverige enligt massflyktsdirektivet. Totalt deltog 196 deltagare i projektet.

- Det var en heterogen målgrupp att arbeta med både sett till ålder, livssituation och behovsområden. Vi anpassade därför vårt stöd efter individuella behov. Vi gjorde bland annat studiebesök på företag och universitet. Vi besökte även jobbmässor, anordnade starta-eget träffar och var ett stöd i kontakten med myndigheter och arbetsgivare. En viktig del av projektet var samverkan med Emmaboda Lions club och näringslivet, säger Eric Bredman.

En deltagare som berättar om sitt deltagande i projektet är Anastasiia Kedrych. Hon är 20 år, kom till Sverige 2022 och är en av de yngre deltagarna i projektet. Hon läser kandidatprogram inom ekologi på distans via ett universitet i Ukraina och har som mål att jobba med hållbarhet inom miljö.

- Tack vare projektet fick jag praktik på Kalmar Vatten där jag fick prova på alla möjliga jobb. I projektet fick jag hjälp med kontakt till studie- och yrkesvägledning och validering av mina ukrainska betyg. Förutom min distansutbildning så läser jag SFI för att öka mina chanser att komma in på en universitetsutbildning i Sverige, säger Anastasiia.

Christina Ivarsson, Siamak Valizadeh och Hanna Jönsson, projektpersonal på Möjligheternas Hus, berättar vidare om projektets mål och upplevelse av projektet.

- Projektets huvudsakliga mål har varit samhällsorientering, hälsa och arbete. Några insatser som varit särskilt uppskattade har varit individuellt stöd med jobbfokus, hälsoinsatser och arbetspraktik. Vår upplevelse av projektet är att det har varit omtyckt och av stor betydelse både för deltagare men även för oss i personalgruppen. Att genom projektet ha fått möjlighet att se deltagares ökade självständighet i det svenska samhället har varit det som varit mest betydelsefullt för oss, säger Christina, Siamak och Hanna.

Projektet har även startat upp ett café på Möjligheternas Hus där man exempelvis serverar bakelser, tårtor och kaffe. I caféet har handledaren Dzintra Baumane arbetat tillsammans med flera deltagare i projektet. Idag är snart 80-åriga Ievgeniia Perepelytsia på plats som deltagare i caféet. Ievgeniia har precis som Anastasiia varit i Sverige sedan 2022. I Ukraina arbetade Ievgeniia främst som musiklärare och rektor.

- Jag är jätteglad att projektet har funnits och jag tycker att det har varit så bra stämning. Under projektet har jag fått vara en del av caféverksamheten vilket har varit jätteviktigt för mig och min hälsa. Genom att vara aktiv så håller jag mig pigg. Jag har även fått träna svenska och varit i ett sammanhang där jag känt mig välkommen, säger Ievgeniia.

Avslutningsvis uttrycker Eric Bredman en stolthet över projektet och tackar både personal, deltagare och samarbetspartners för ett bra genomfört projekt. De goda resultaten visar på styrkan av att jobba tillsammans.

Det som återstår av projektet är nu en avslutande aktivitet för deltagarna som varit med i projektet Fast Care – Kom in.