Emmaboda kommun klättrar högt som årets friluftskommun

Naturvårdsverket rankar årligen Sveriges kommuners arbete med friluftsliv. I årets undersökning hamnar Emmaboda på plats 98, en förbättring med 67 platser jämfört med 2021. Klättringen ger kommunen titeln Årets förbättrare i Kalmar län.

För att bli utnämnd till Sveriges friluftskommun behöver en kommun arbeta långsiktigt med friluftslivsfrågorna. Friluftslivet bör genomföras och visas upp på sådant sätt att det blir enkelt för kommuninvånare att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus. Vinnaren får, förutom äran, 50 000 kr att använda till sitt friluftslivsarbete.

- Det är roligt att se att vi förbättrade oss i årets undersökning. Skönt också att få ett kvitto på det arbetet vi gör som rör friluftslivet, säger Max Kankelwitz, fritidssamordnare.

Sveriges friluftskommun baseras på en årlig undersökning om kommunernas arbete med friluftsliv. Undersökningen, som ställer frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv, är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Sveriges friluftskommun har utsetts ut sedan 2010 och Årets förbättrare sedan 2014.

Till toppen