Nyhetsbrev

Summering av år 2 Klimatsmarta resor i besöksnäringen –
exempel från Småland och Öland

Ett axplock

Det andra året av projektet går mot sitt slut och det gör även 2021. Även om besöksnäringen och projektet har varit påverkat av Coronakrisen även detta år så har det sett betydligt ljusare ut för besöksnäringen än förra året och projektet har styrt om och fokuserat på aktiviteter som passar rådande situation.

Ett stort fokus inför sommarsäsongen 2021 låg på aktiviteter som rör cykel, vandring, fossilfria hyrbilar, paketering och marknadsföring. Inför 2022 förbereds flera aktiviteter som involverar kollektivtrafik och bussresor. Vi drar i många trådar i projektet men nedan kan ni läsa lite mer om några av de aktiviteter som har pågått under året och vad som planeras inför nästa år. På Region Kalmar läns sida om projektet kan ni hitta länkar där ni kan djupdyka i flera av aktiviteterna. Cykelrundor och naturkartan.

Även Glasriket har tagit fram och marknadsfört ett par cykelrundor inom sin kampanj ”På Tur”. De och ett antal vandringsrundor finns nu tillgängliga i naturkartan och kommunerna arbetar för att få in ännu fler turer.

Samarbete och erbjudande ihop med SJ

Både Astrid Lindgrens Värld och Glasriket har startat samarbete med SJ och har lanserat ett gemensamt erbjudande som uppmuntrar besökare att resa med tåg till destinationerna.

Stöd till laddinfrastruktur
Arbetet med att hjälpa entreprenörer att söka medel för att installera laddstolpar har pågått under året och kommer att fortsätta även under nästa år.

Pilot med KLT och expansion av dELbilspoolen

På Öland förs kontinuerliga dialoger med KLT om att testa någon form av pilot som kan gynna besöksnäringens kollektivtrafikresor. Vi tittar också på möjligheter att sprida dELbilspoolen till att etablera sig på Öland.

Kunskapsseminarium

Under hösten hölls ett kunskapsseminarium med två teman: Trender inom transport- och besöksnäringen och ABC inom klimatkommunikation där vi bjöd in experter som gav oss några nya perspektiv.
Seminariet finns inspelat och kan laddas ned via regionens projektsida Länk till annan webbplats..

Bussturer till Glasriket och Skördefesten

Två parallella bussaktiviteter planeras i Glasriket och av Skördefesten som förhoppningsvis kan bli av under säsongen 2022. Skördefesten planerar en bokningsbar busstur med guide som ska gå under
skördefesten och eventuellt Öland spirar.
I Glasriket undersöker man möjligheter att etablera samarbete med bussbolag som kan erbjuda gruppresor.