God man, förvaltare & förmyndare

I vissa situationer i livet kan du behöva hjälp med din ekonomi, att få dina rättigheter bevakade och se till att livet fungerar bra. Då kan du, en anhörig eller någon annan i din närhet, ansöka om att du vill få hjälp av en god man eller förvaltare, eller anmäla att behov finns.

En god man eller förvaltare är en person som får ett arvode för att till exempel hjälpa dig med att betala räkningar, ansöka om bidrag eller med att få annan hjälp från samhället. Personen kan hjälpa dig så att boende, omvårdnad och fritid fungerar så bra som möjligt. Det är ditt behov som styr vad den gode mannen eller förvaltaren ska göra. Du har möjlighet att föreslå vem du vill ska vara god man eller förvaltare till dig, men personen måste godkännas av överförmyndaren.

Vem kan få god man?

I föräldrabalken står det: "Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person ska rätten, om det behövs, förordna god man för honom eller henne..."

Mer information om vem som kan få god man

Bli god man

Är du en person som är noggrann, har koll på vardagsekonomi och är bra på att leta information, då kan du bli god man.

Mer information om hur du blir god man