Vem kan få god man?

I föräldrabalken står det: "Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person ska rätten, om det behövs, förordna god man för honom eller henne..."

En god man är ställföreträdande för den som inte själv kan ta tillvara sina intressen. Även om en god man utses för en person så behåller personen sin rättshandlingsförmåga och självbestämmanderätt. Den person som har god man kallas huvudman.

Du kan få hjälp av en god man om du exempelvis är sjuk, lider av psykisk ohälsa, har en funktionsnedsättning, lider av någon form av missbruk, eller har ett försvagat hälsotillstånd. Kontakta gärna överförmyndarkontoret om du har frågor eller funderingar. Vi berättar gärna mer om vad du eller någon i din närhet kan få hjälp med.

Riksförbundets frivilliga samhällsarbetare

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare har tagit fram två häften som heter Rollkoll. Där kan du läsa mer om god man och förvaltare i relation till andra aktörer samt om vad en god man eller förvaltare gör. Rollkoll, två material om god man och förvaltare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..