12 skäl att bo i Emmaboda kommun

Emmaboda är kommunen för dig som söker ett boende i en miljö med hög kvalitet.

För familjen är det tryggt och enkelt att bo i Emmaboda. Bra skolor som ger en trygg och bra skolgång med ett rikt utbud av fritidsaktiviteter. I kombination med vacker natur, sjöar, skogar och en rik kultur ger det en hög livskvalité.

Bästa läget i Småland

Vilken annan ort i Småland kan skryta med pendlingsavstånd från tre residensstäder, 300 000 arbetsplatser, ett universitet, en högskola och tre flygplatser? Det är många Emmabodabor som utnyttjar de goda pendlingsmöjligheterna.

Det tar i dag bara en dryg halvtimme att komma från Kalmar, Karlskrona eller Växjö med tåg.

Information om Kommunikationer

Supersnabb uppkoppling

Emmaboda kommun är redo för den digitala livsstilen, det digitala företagandet!

Under våren 2021 kan Emmaboda kommun erbjuda anslutning till fiber i hela kommunen.

I tätort som på landsbygd har du möjlighet att koppla upp dig med en robust lösning.
Vi har ett så kallat öppet, operatörsoberoende och passivt fibernät, det innebär att du väljer vilken tjänsteleverantör du vill ha.

Har du ett företag så vänder du dig till oss för att få råd och förslag på en lösning som passar dig och dit företag.

Fiber innebär en fast uppkoppling till ett fibernät med digital överföring av information
som Internet, TV och telefoni.

Mer information om bredbandsutbyggnaden

Ett rikt föreningsliv

I Emmaboda har vi cirka 160 aktiva föreningar med drygt 9000 medlemmar. Visserligen motsvarar inte siffrorna individer, många är säkert engagerade i flera föreningar, men nog är det imponerande siffror!

Forskning visar att en av förutsättningarna för att en ort eller bygd ska kunna attrahera nya och behålla befintliga invånare är att det finns goda sociala strukturer, som föreningsliv, kyrka, idrott, ideella organisationer och eldsjälar.

Mer information om föreningslivet i Emmaboda kommun

Ett av landets bästa bibliotek

Folkbiblioteken i Emmaboda har en central plats i kommunens kulturliv. Emmaboda är en av de kommuner i landet som satsar mest på sina bibliotek. Det gör att servicenivån är hög med ett aktuellt utbud av böcker och andra medier, god tillgång till datorer, tidningar och tidskrifter och generösa öppettider.

Dessutom finns ett stort utbud av andra aktiviteter och program: kurser, högläsning, författarträffar, utställningar, släktforskning, filmvisning, slöjdcafé, babyträffar och mycket mer.

Mer information kommunens bibliotek

En gymnasieskola i framkant

I centrala Emmaboda ligger Vilhelm Mobergsgymnasiet, en liten gymnasieskola med cirka 200 elever. Skolan utmärks generellt av goda studieresultat och hög trivsel. Bland annat ligger det industritekniska programmet i framkant som ett av Sveriges i särklass bästa.

Det har till exempel visat sig när skolans elever år efter år vunnit fina utmärkelser i både nationella och internationella sammanhang.

Mer information om Vilhelm Mobergsgymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Golfbana i världsklass

Attraherar människor från när och fjärran. Den vackert belägna banan är en upplevelse och en utmaning för alla spelare, oavsett spelstandard. Här finns restaurang och flera boendemöjligheter på plats och i närheten.

Emmaboda Golsklubbs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En värdig ålderdom

Emmaboda står sig mycket bra när kvalitén inom äldreomsorgen undersöks. Det visar rapporter från bland annat Socialstyrelsen. Till exempel är kunderna inom särskilt boende i Emmaboda bland de nöjdaste i landet.

Information om Äldreomsorgen

En offentlig måltid med mycket hög kvalitet

Emmaboda kommun har satsat mycket på att utveckla måltiderna i den offentliga verksamheten inom förskola, skola och äldreomsorg. Alla som äter mat inom kommunens verksamheter erbjuds måltider som är goda, hälsosamma och i huvudsak lagade från grunden.

Mer information om maten i Emmaboda kommun

Från drömboende till företag Fiddekulla Trädgård

Fiddekulla trädgård – ett paradis med långväga kunder.

På bara fyra år har Fiddekulla Trädgård blivit ett populärt besöksmål. Förutom miljön är det vinnande konceptet en kombination av egenodlat, självplock och Instagram.

Att familjen Wendt hamnade i Fiddekulla för 10 år sedan är både en slump och öde. De sökte en hästgård som inte helt dränerade ekonomin. En annons dök upp.
- Vi fattade tycke för stället och såg att det fanns potential. Sedan kände jag till trakten då min pappas släkt kommer härifrån, säger Cecilia Wendt.

2017 tog dottern Lovisa Wendt initiativ till blomstergården Fiddekulla Trädgård. Nyutbildad på Capellagårdens program för ekologisk odling och med ett stort intresse för fotografering rivstartade hon.

- Jag ville öppna upp den vackra omgivningen! Växthuset med tomater och kryddor var starten. Riktig fart blev det när vi kunde erbjuda självplock av snittblommor.

Alla är överens om att de trivs att bo på landet och värdesätter de goda kommunikationerna Emmaboda kommun har i form tågstopp i Vissefjärda och fiberbredband till fastigheten.

Sommaren 2020 blev något av ett genombrott på bred front för trädgården. Hemmasemesterfirare från olika delar av landet hittade dit.

Läs hela artikeln om Fiddekulla Trädgård

Etablera, flytta hit, starta företag

En grundskola i topp

Grundskolan i Emmaboda utmärks av bra resultat, hög lärartäthet och relativt små elevgrupper. Skolorna har flera gånger hamnat högt på rankinglistor när mätningar av skolor i landet har gjorts, ex. fjärdeplats i Föräldraalliansens nationella skolranking och på tredje plats i Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun i landet.

Alla kommunens grundskolor är moderna och ändamålsenliga, med stora och fina utemiljöer i direkt anslutning till skolan.

Mer information hittar du på utbildning och barnomsorg

Kulturskolan i Emmaboda

Vi på Emmaboda Kommunala Kulturskola vill ge våra barn och ungdomar möjlighet att finna sitt personliga uttryck genom att visa på många olika kreativa vägar, något som har vetenskapligt bevisat stor betydelse för deras kunskapsutveckling.

Vi finns som en trygg plats för lärande, social samvaro, utveckling och stärkande av den egna självkänslan. Kulturskolan bedriver undervisning i instrument, sång samt dans teater och skapande. Vi når alla elever i hela kommunen då vi även bedriver all läroplansförlagd klassundervisning i musik enligt politiskt beslut. Våra utbildade pedagoger möter eleverna där de befinner sig - och navigerar vidare tillsammans mot gemensamt satta mål.

Vi samverkar regelbundet med övriga kulturaktörer i kommunen.

Välkommen till oss!

Mer information om Kulturskolan

Emmaboda Bad- och Träningscenter - En tillgång för invånarna

På Emmaboda Bad- och Träningscenter finns allt från simskola och vattengympa till spinning, friskvårdsmassage och gym. Verksamheten lockar ett stort antal kommuninvånare i alla åldrar, från småbarn till pensionärer, totalt runt 70 000 besökare årligen.

Emmaboda Bad- och Träningscenter

Till toppen