12 skäl att bo i Emmaboda kommun

Emmaboda är kommunen för dig som söker ett boende i en miljö med hög kvalitet.

För familjen är det tryggt och enkelt att bo i Emmaboda. Bra skolor som ger en trygg och bra skolgång med ett rikt utbud av fritidsaktiviteter. I kombination med vacker natur, sjöar, skogar och en rik kultur ger det en hög livskvalité.

Bästa läget i Småland

Vilken annan ort i Småland kan skryta med pendlingsavstånd från tre residensstäder, 300 000 arbetsplatser, ett universitet, en högskola och tre flygplatser? Det är många Emmabodabor som utnyttjar de goda pendlingsmöjligheterna.

Det tar i dag bara en dryg halvtimme att komma från Kalmar, Karlskrona eller Växjö med tåg.

Information om Kommunikationer

Supersnabb uppkoppling

Bredbandsutbyggnaden ses idag som en av de viktigaste satsningarna för att det ska vara attraktivt att bo och verka på landsbygden och i mindre orter.

I Emmaboda kommun har en långsiktig strategi antagits med avsikt att alla hushåll i kommunen ska ha tillgång till fiberbredband senast 2020, och snart är vi klara.

Mer information om bredbandsutbyggnaden

Ett rikt föreningsliv

I Emmaboda har vi cirka 160 aktiva föreningar med drygt 9000 medlemmar. Visserligen motsvarar inte siffrorna individer, många är säkert engagerade i flera föreningar, men nog är det imponerande siffror!

Forskning visar att en av förutsättningarna för att en ort eller bygd ska kunna attrahera nya och behålla befintliga invånare är att det finns goda sociala strukturer, som föreningsliv, kyrka, idrott, ideella organisationer och eldsjälar.

Mer information om föreningslivet i Emmaboda kommun

Ett av landets bästa bibliotek

Folkbiblioteken i Emmaboda har en central plats i kommunens kulturliv. Emmaboda är en av de kommuner i landet som satsar mest på sina bibliotek. Det gör att servicenivån är hög med ett aktuellt utbud av böcker och andra medier, god tillgång till datorer, tidningar och tidskrifter och generösa öppettider.

Dessutom finns ett stort utbud av andra aktiviteter och program: kurser, högläsning, författarträffar, utställningar, släktforskning, filmvisning, slöjdcafé, babyträffar och mycket mer.

Mer information kommunens bibliotek

En gymnasieskola i framkant

I centrala Emmaboda ligger Vilhelm Mobergsgymnasiet, en liten gymnasieskola med cirka 200 elever. Skolan utmärks generellt av goda studieresultat och hög trivsel. Bland annat ligger det industritekniska programmet i framkant som ett av Sveriges i särklass bästa.

Det har till exempel visat sig när skolans elever år efter år vunnit fina utmärkelser i både nationella och internationella sammanhang.

Mer information om Vilhelm Mobergsgymnasiet

Golfbana i världsklass

Attraherar människor från när och fjärran. Den vackert belägna banan är en upplevelse och en utmaning för alla spelare, oavsett spelstandard. Här finns restaurang och flera boendemöjligheter på plats och i närheten.

Emmaboda Golsklubbs webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En värdig ålderdom

Emmaboda står sig mycket bra när kvalitén inom äldreomsorgen undersöks. Det visar rapporter från bland annat Socialstyrelsen. Till exempel är kunderna inom särskilt boende i Emmaboda bland de nöjdaste i landet.

Information om Äldreomsorgen

En offentlig måltid med mycket hög kvalitet

Emmaboda kommun har satsat mycket på att utveckla måltiderna i den offentliga verksamheten inom förskola, skola och äldreomsorg. Alla som äter mat inom kommunens verksamheter erbjuds måltider som är goda, hälsosamma och i huvudsak lagade från grunden.

Mer information om maten i Emmaboda kommun

Galleri Garvaregården

Stora möjligheter på en liten ort. I Långasjö, i ett gammalt garveri, har Britta och Jan-Erik Fransson skapat ett genuint vattenhål för alla med intresse för konst och kultur; ett galleri som blivit ett viktigt tillskott i kommunens och regionens kulturliv.

Initiativet är ett bra exempel på möjligheter som finns på en liten ort för den som vill och kan.

Information om att starta eget

En grundskola i topp

Grundskolan i Emmaboda utmärks av bra resultat, hög lärartäthet och relativt små elevgrupper. Skolorna har flera gånger hamnat högt på rankinglistor när mätningar av skolor i landet har gjorts, ex. fjärdeplats i Föräldraalliansens nationella skolranking och på tredje plats i Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun i landet.

Alla kommunens grundskolor är moderna och ändamålsenliga, med stora och fina utemiljöer i direkt anslutning till skolan.

Mer information hittar du på utbildning och barnomsorg


Kulturskolan i Emmaboda

Kulturskolan i Emmaboda startade 1969 och är en trygg plats där elever får utveckla sin kreativa sida. Våra utbildade pedagoger i dialog med eleverna kommer fram till en lärstil och ett material som passar just deras önskemål och unika behov.

Kulturskolan ger unga i Emmaboda möjlighet att uttrycka sig genom musik, teater, dans och skapande. Vi vill ge dem tillgång till alla sina språk, något som har stor betydelse för barnens och ungdomarnas kunskapsutveckling.

Mer information om Kulturskolan

Emmaboda Bad- och Träningscenter - En tillgång för invånarna

På Emmaboda Bad- och Träningscenter finns allt från simskola och vattengympa till spinning, friskvårdsmassage och gym. Verksamheten lockar ett stort antal kommuninvånare i alla åldrar, från småbarn till pensionärer, totalt runt 70 000 besökare årligen.

Emmaboda Bad- och Träningscenter

Till toppen