Brister i föräldraskap

Som barn har man rätt att bli väl omhändertagen och bemött med kärlek och respekt. Som barn är man beroende av att de vuxna i ens närhet skyddar och tar hand om en på ett sätt som gör att man kan utvecklas på ett bra sätt. Det kan gälla allt ifrån känslomässigt stöd till att man får mat och rena kläder.

Oftast klarar en förälder att hjälpa och stötta sitt barn, men ibland räcker inte förmågan till, trots att viljan finns där. Av olika anledningar förmår inte föräldern sådana saker som att ge sitt barn tillräckligt med omvårdnad, mat eller hjälpa till så att barnet kommer iväg till skolan på morgonen. Kanske är föräldern våldsam eller hotfull. Kanske bryr sig inte föräldern om var barnet är om dagarna eller på kvällar och nätter. Kanske har föräldern så fullt upp med sina egna problem att barnet glöms bort.
Förutom att man som barn då kan känna sig övergiven, ledsen och otrygg kan det också leda till man råkar illa ut genom att man hamnar i fel sällskap eller på platser där man utsätts för brott. Relationen och förtroendet mellan barnet och vuxenvärlden riskerar också att skadas. (Källa: 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)

Här har vi samlat länkar till olika sidor där du kan få stöd och hjälp:

  1. Stöd till föräldrar, barn och ungdom
  2. Elevhälsan i Emmaboda kommun
  3. Ungdomsmottagningen Emmaboda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer eller ring och prata med någon:

  1. 1177.se - Bristande föräldraskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. BRIS - barnens rätt i samhället Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telefonjourer och patient- och anhörigföreningar

Ibland kan det vara skönt att bara få prata med någon.
Det finns flera telefonjourer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. man kan ringa för att få råd, både för barn, unga och vuxna.
Det finns också patient- och anhörigföreningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som man kan kontakta.

Akuthjälp

Här finns kontaktuppgifter för akuta situationer.