Eget dricksvatten - håll koll på tillgång och kvalitet

När kontrollerade du din brunn eller ditt dricksvatten senast? Om du har egen brunn är du själv ansvarig för att ta vattenprover så du kan kontrollera vattnets kvalitet. Du är också ansvarig för att bevaka tillgången på vatten.

Provtagning av dricksvatten

Vill du veta kvaliteten på ditt dricksvatten kan du göra det till reducerat pris genom bygg- och miljöenheten som har upphandlat ett avtal med ett externt företag. Har du barn under 1 år eller är gravid får du en gratis analys av ditt vatten genom oss.

De provtagningsflaskor, kylväska och kylklampar du behöver för din provtagning (även barnprover grävd och borrad brunn) kan du beställa online webshop eurofins Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med Emmaboda kommuns kampanjkod, se nedan instruktion.

Direktlänk: grävd och borrad brunn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kampanjkod: emmabodakommun

Vid s.k ”barnprov” grävd eller borrad brunn finns en annan kampanjkod. Se nedan instruktion och länk. Barnprov gäller endast hushåll med barn under 1 år eller gravida.

Direktlänk: barnprov grävd och borrad brunn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kampanjkod:emmabodakommunbarn

Instruktioner, checklista och förklaringar till testresultat hittar du i Eurofins webshop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vanliga frågor som ställs till Eurofins Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kundsupport Eurofins: 010 - 490 81 10.

Vattenproverna ska lämnas in till besökscentret Emmaboda kommun på tisdagar före klockan 12 (gäller dock inte röda dagar). Det är viktigt att provet tas samma dag som det lämnas (tisdagar), helst ska provet tas efter kl 09:00.

Både vattenkvalitet och vattentillgång i en brunn kan förändras med tiden. Därför är det viktigt att sköta och underhålla sin vattentäkt och kontrollera vattenkvalitén regelbundet. Livsmedelsverket rekommenderar provtagning vart tredje år.

Kostnader för provtagning med vår rabatt kampanjkod:

Skriv tabellbeskrivning här

Analys

Kostnad inklusive moms

Grävd brunn

402 kronor

Borrad brunn

472 kronor

Barnprov grävd brunn

0 kronor

Barnprov borrad brunn

0 kronor


Ekonomiskt bidrag för vattenanläggning

Om du ska förbättra eller anlägga en ny vattenanläggning kan du ansöka om VA-bidrag , 113.7 kB, öppnas i nytt fönster.. Det är viktigt att du gör ansökan om VA-bidrag innan arbetet påbörjas. Förutom blanketten ska du också bifoga följande handlingar:

  • kopia på analys av dricksvatten med kemiskt och mikrobiologiskt utlåtande
  • offert på anläggningen
  • situationsplan eller karta där placeringen av dricksvattenbrunn och avloppsanläggningar är inritade.

Emmaboda kommun har beslutat om riktlinjer för va‑bidrag , 107 kB, öppnas i nytt fönster..

Om din brunn sinar

Kontakta entreprenör för ny borrning eller påfyllning av nuvarande brunn.

Dunkar med dricksvatten för ditt hushåll kan fyllas på från tappkranar vid serviceboendena i Algutsboda, Långasjö, Vissefjärda och brandstationen i Emmaboda så länge det inte är risk för frost. Är tappkranarna avstängda kan du kontakta Teknisk service via kommunens Besökscenter.

Om du som privatperson får vattenbrist i enskild brunn, så får man duscha på Emmaboda Bad- och Träningscenter i campingbyggnaden för 25 kr/vuxen och 10 kr/barn.

Råd - sköt om din brunn

Ett av de vanligaste problemen är att det läcker in ytvatten i brunnen. För att förhindra detta bör materialet runt brunnen vara tätt och att marken ska luta från brunnen. Brunnslocket ska skydda mot att vatten tränger in. Sätt gärna nät för luftningen av brunnen för att förhindra smådjur som råttor och grodor att ta sig in.

En egen brunn räknas som ett litet magasin och mängden vatten kan snabbt påverkas av torka. Det är därför viktigt att använda vattnet smart. Livsmedelsverket har mer information om egen brunn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Till toppen