Misstanke om barn som far illa

En närbild på ett ansikte

Vi har alla ett ansvar för att barn och ungdomar inte ska fara illa.

En av Individ och familjeomsorgens viktigaste uppgifter är att ge stöd och skydd till de barn vars föräldrar i en viss situation inte förstår eller förmår ta fullt ansvar.

Misstänker du att ett barn eller en ungdom far illa eller om du själv är ung och befinner dig en utsatt situation kan du vända dig till Individ- och familjeomsorgen (IFO). Du kan ta kontakt per brev, e-post social@emmaboda.se eller fax 0471-24 94 18.
Inkomna anmälningar läses endast under kontorstid vardagar. 

Du kan ringa till IFO och göra en anmälan på telefon
0471-24 96 73  vardagar 08.00-16.00, klämdagar samt dag före helgdag 08.00-14.30.

Vid akuta anmälningar utanför kontorstid kontaktas Sydostjouren 020-45 39 00

Du behöver inte ha tydliga bevis eller bekräftade uppgifter utan det räcker med att du känner oro för ett barn eller en ungdom. Det är IFO:s uppgift att avgöra allvaret och ta beslut om en utredning behöver göras.

Möjlighet finns att vara anonym men då är det viktigt att du inte säger vad du heter eller var du ringer från. Det är också viktigt att du funderar över varför du vill vara anonym.
Tänk på att en anmälan via mejl inte är anonym.

Vet du inte riktigt vad du ska göra, kan du kontakta IFO på tel 0471-24 94 00 och rådfråga en socialsekreterare. Det är viktigt att du i detta läge inte talar om vem barnet är, eller vad familjen heter. Vi kan då bli skyldiga att ingripa trots att du inte önskar det i  nuläget.

Till toppen