Reflexer

Reflex

Du har väl reflexer när du tar en promenad eller cykeltur i kvälls-mörkret? Utan reflexer är du svår att se, både i tätort och ute på landet.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

Gatubelysning garanterar inte att du syns

De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas, sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av både bilförare och busschaufförer. Tänk på att när vägbanan är blöt blir den mörkare. Då minskar gatubelysningens effekt.

Cykeln ska synas

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit och reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Det är lämpligt att reflexerna sitter i ekrarna. Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus som även kan vara blinkande. Använder du reflexväst syns du mycket bättre.

Ge bilföraren en chans

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20- 30 meter ifrån dig. Placera reflexerna långt ner på ben och armar. Då syns de bäst.

Reflexer måste bytas ut

Reflexer håller inte hur länge som helst. Normal livslängd är ungefär tre år.

Tio vanliga anledningar till att inte använda reflexer

Följande tio undanflykter var vanligast när Trafikverket gjorde en undersökning om reflexanvändning. Tycker du att någon håller?

  1. Glömska
  2. Slöhet
  3. Tror att jag syns tack vare gatubelysningen
  4. Gör kläderna fula
  5. Bökig att använda
  6. Går bara på trottoarer
  7. Hinner undan om det skulle krävas
  8. Reflexen ligger i en annan jacka
  9. Går bara korta avstånd
  10. Går där det är lite trafik
Till toppen